Ateities studijos: skaitmeniniai įrankiai ir naujos galimybės

Renginyje „Ateities studijos“ projekto „Skaitmeninė švietimo transformacija (EdTech)“ rezultatus aptarėme su aukštųjų mokyklų dėstytojais.

„Didžiausią dėmesį EdTech projekto metu skyrėme bendrojo ugdymo mokykloms ir mokytojams, todėl galėjo atrodyti, kad aukštosios mokyklos liko nuošalyje. Tačiau iš tiesų jos intensyviai dalyvavo švietimo skaitmenizacijos procese, kėlė kvalifikaciją, skaitmenino studijų medžiagą, mokė pedagogus“, – pažymi EdTech centro vadovė Indrė Šuolienė.

Per EdTech projektą 23 aukštosios mokyklos apmokė ir taip sustiprino net 800 dėstytojų skaitmenines kompetencijas, o vėliau suskaitmenino 1020 modulių, dalykų, užduočių; įsigijo ir hibridine įranga  ir aprūpino 200 auditorijų.  Aukštosiose mokyklose daugiau kaip 500 mokytojų baigs IT studijas.

Konferencijoje aukštosios mokyklos dalinosi savo patirtimi, sėkmės istorijomis. Iš pranešimų tapo akivaizdu, kad studentams itin patinka interaktyvi skaitmeninė mokymo medžiaga, testai, kurių studentai tikisi vis daugiau. Pačios aukštosios mokyklos taip pat savo jėgomis toliau skaitmenina studijų medžiagą ir jaučia vis didesnį jų poreikį ir būtinybę.

Vyko smagi diskusija apie aukštųjų mokyklų, kurioje dalyvavo universitetų atstovai (Kristina Ukvalbergienė, KTU, studijų prorektorė, Valdas Jaskūnas, VU studijų prorektorius, Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė, VILNIUS TECH studijų prorektorė), Lietuvos studentų sąjungos Akademinių ir socialinių reikalų vadovė Gabija Juzėnaitė ir Lukas Kaminskis, virtualios duomenų specialistų mokyklos „Turing College“ bendraįkūrėjis ir vadovas.

Diskusijos metu sutarta, kad universitetai turės toliau keistis, prisitaikyti prie šiuolaikinių poreikių, bet jie niekur neišnyks, o naujosios studijų/persikvalifikavimo formos jų neišstums, tačiau tikrai turės savo nišą.

Renginio metu dėstytojai dalinosi savo mintimis apie aukštųjų mokyklų ateitį, o jas savo kurtoje instaliacijoje panaudojo menininkė Agnė Kišonaitė.

Projekte dalyvavo:

Vilniaus universitetas

Kauno technologijos universitetas

Vytauto Didžiojo universitetas

Vilnius Tech

Klaipėdos universitetas

Lietuvos sporto universitetas

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas

Lietuvos muzikos ir teatro akademija

Mykolo Romerio universitetas

Vilniaus dailės akademija

Lietuvos karo akademija

Vilniaus kolegija

Kauno kolegija

Panevėžio kolegija

Kauno technikos kolegija

Alytaus kolegija

Marijampolės kolegija

Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija

Klaipėdos valstybinė kolegija

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla

Šiaulių valstybinė kolegija

Utenos kolegija

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija

EdTech centras


en_GBEN