Matematikos vaizdo pamokose – netikėta Beatos Nicholson užduotis

Kokį žolės plotą gali nuėsti tam tikroje vietoje pririšta karvė? Tokią užduotį mokiniams pateikia TV laidų vedėja Beatos Nicholson vienoje matematikos vaizdo pamokų, kurios kuriamos įgyvendinant Nacionalinės švietimo agentūros EdTech centro projektą „Skaitmeninė švietimo transformacija (EdTech)“.

 

B.Nicholson neslepia, kad jai matematika mokykloje atrodė labai sudėtingas dalykas, tačiau sako, kad matematika labai reikalinga, nes ji dažnai susijusi su gyvenimiškomis situacijomis: „Jos daug kasdieniame gyvenime, tik ne visada tai pastebime. Suprantu, kokia svarbi yra sritis matematika, todėl džiaugiuosi, kad taip galiu prisidėti prie jos populiarinimo.

 

Kita žinoma TV laidų vedėja Edita Mildažytė kitoje pamokoje kviečia pasikalbėti apie Pitagoro teoremos įrodymo būdus. Ji žavisi matematika ir mano, kad tai yra pats demokratiškiausias mokslas, nes atsakymas visiems visada vienodas.

 

„Matematika yra svarbiausia. Taip, kaip mamos kotletas su bulvėmis turi būti pirmiau nei saldainiai, taip ir su matematika: pirmiau ji – paskui visa kita. Mano tėvas buvo fizikas aukštojoje mokykloje, tad visada buvau arti tiksliųjų mokslų“, – sako E. Mildažytė.

 

Šia tema pasisako ir ne vienoje laidoje nusifilmavęs matematikas, Vilniaus universiteto dėstytojas Rimas Norvaiša.

 

Jis pasakoja, kad yra net apie 300 Pitagoro teorijos įrodymų ir daugėja, o pernai dvi JAV studentės rado visiškai naują įrodymą. „Kiekvienas, jei atkakliai dirbtumėte, galite surasti naują Pitagoro teoremos įrodymą“,  – drąsina R. Norvaiša.

 

Matematikos pamokose taip pat filmavosi ir užduotis mokiniams pateikė televizijos žurnalistas Richardas Jonaitis, TV laidų kūrėja ir vedėja Živilė Vaškytė-Lubienė.

 

Vaizdo pamokos sukurtos įgyvendinant Nacionalinės švietimo agentūros EdTech centro projektą „Skaitmeninė švietimo transformacija (EdTech)“.

Iš viso sukurta 50 vaizdo pamokų, skirtų gimnazijos I-IV klasių mokiniams.  Visos pamokos turi titrus, dešimt jų išversta į gestų kalbą.

Pamokose pateikiami uždavinių sprendimai, mokiniams paliekama galimybė patiems pagalvoti, prisiminti ar paklausti mokytojo.

 

„Prie šių pamokų kūrimo metus dirbo daug žmonių: matematikos mokytojai, konsultantai, režisieriai, operatoriai. Tikimės, kad pamokomis noriai naudosis matematikos mokytojai bei mokiniai ir galės sustiprinti savo įvairiose matematikos srityse“, – sako EdTech centro vadovė Indrė Šuolienė.

 

Matematikos vaizdo pamokas galima rasti Nacionalinės švietimo agentūros Youtube paskyroje.

Pamokos I gimnazijos klasei.

Pamokos II gimnazijos klasei.

Pamokos III gimnazijos klasei.

Pamokos IV gimnazijos klasei.

Pamokos su vertimu į gestų kalbą.

 


en_GBEN